Succesvolle avond voor belangstellenden 26 mei 2015

De avond voor belangstellenden die gehouden werd op 26 mei 2015 was een enorm succes. Ruim 60 bezoekers waren aanwezig bij de lezing over Dan Brown’s boek “Het verloren symbool” en de relatie met de vrijmetselarij.

We houden u op de hoogte over nieuwe lezingen over de vrijmetselarij in ons logegebouw aan de choorstraat 16a te Delft via deze website.

Avond voor belangstellenden bij Vrijmetselaars Loge Silentium op dinsdag 21 februari 2023

Avond voor belangstellenden bij Vrijmetselaars Loge Silentium op dinsdag 21 februari 2023

Datum:                Dinsdag 21 februari 2023
Plaats:                 Choorstraat 16a, Delft
Aanvang:            20.00 uur; zaal open 19:30
Toegang:             Gratis, incl. koffie of thee
Aanmelden:        info@logesilentium.nl

Avond voor belangstellenden vrijmetselarij

Dinsdagavond 21 februari 2023  is er weer een avond voor belangstellenden in de vrijmetselarij waar we u graag voor uitnodigen.

We beginnen met een kop koffie met wat lekkers.

Verder zal deze avond bestaan uit een uitgebreide presentatie over de vrijmetselarij in het algemeen en loge Silentium in het bijzonder.

Daarna zal er een rondleiding plaatsvinden in onze werkplaats. Hier zal ook weer een korte introductie gegeven worden en is er ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen.

We sluiten de avond af met een drankje in onze gezellige bar.

Graag zien we u dan!

Aanvang 20:00 uur.

Adres Choorstraat 16a Delft

Open monumentendag / Dag vd vrijmetselarij

Zaterdag 13 oktober 2014 was het Logegebouw Delft open i.v.m. Open Monumentendag. Deze dag is tevens Dag van de Vrijmetselarij.

Het was een succesvolle dag met meer dan 300 bezoekers gedurende de hele dag.

Er waren leden van de Loge Silentium, Catena Aurea en loge Delta aanwezig om alle bezoekers te woord te staan en ze de diverse ruimtes van het pand te laten zien.

 

Jaarlijkse barbecue

De jaarlijkse bbq ter afsluiting van het seizoen was weer een daverend succes.

Ruim 40 leden en partners, en 8 kinderen in de leeftijd van 1 tot 15, waren aanwezig bij de avond die werd ondersteund door de 6 leden van ons huisorkest Regorowitz Siperkov.

De bbq werd bemand door twee broeders en verder waren er natuurlijk nog vele salades, sauzen en brood om de magen te vullen.

De avond eindigde met de wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica (begin 22:00 uur) getoond, op ruim 10 vierkante meter, met de beamer op een van de muren van de voorhof. Rond 02:00 uur ‘s-nachts gingen de laatste tien bezoekers voldaan naar huis na de gewonnen strafschoppenserie.

 

Instructie door de Grootmeester

Een informele avond georganiseerd door onze leerlingen! Na een gezellige broodmaaltijd kwam rond 20.00 hr de Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren binnen in de Voorhof. Hij vertelde de aanwezige leden (jong en oud) over de manier hoe hij de Vrijmetselarij heeft ervaren sinds zijn inwijding. De Grootmeester kan heel inspirerend vertellen over het spel dat hij ziet in de ritualen en zijn ervaringen in de internationale Vrijmetselarij. Hij spoorde onze leerlingen aan om vooral veel te visiteren en goed op te letten hoe jezelf en de Broeders elders de Vrijmetselarij beleven. Aan de bar werd nog individueel nagesproken en begon iedereen uit te zien naar de opstart van het nieuwe werkjaar in september.

Viering van het 25-jarig jubileum van het herstel van de Orde van Vrijmetselaren in Spanje

Het is 25 jaar geleden dat de Vrijmetselarij opnieuw georganiseerd werd in Spanje, na 40 jaar verboden te zijn geweest door de dictatuur van Franco. De Loge Silentium werd uitdrukkelijk uitgenodigd door de Assistent Grootmeester van Spanje om bij de daarbij behorende festiviteiten aanwezig te zijn. Naast de Voorzittend Meester zijn nog vier van onze logeleden afgereisd naar het zonnige Barcelona om aldaar de universele banden van de Broederschap te versterken. De Spaanse Vrijmetselarij werd als zeer levendig en gastvrij bevonden.

Een stukje Rotterdamse Vrijmetselarij in Delft (of andersom?)

Ter gelegenheid van de inwijding van een kandidaat op deze avond werd door de Stichting Logegebouw Rotterdam een antieke stortbak van het merk “Silentium” uit het Rotterdamse logegebouw aan ons overgedragen. Deze werd door de Voorzittend Meester in ontvangst genomen en staat inmiddels klaar om door de Broeder Bouw en Meubelmeester op gepaste wijze in gebruik te worden gesteld.

Aanbieding van het Jubileumboek aan de Burgemeester van Delft

Deze avond is het Jubileumboek ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Vrijmetselarij in Nederland door de Delftse loges Silentium en Fides aangeboden aan de Burgemeester Bas Verkerk van Delft. Vertegenwoordigers van verschillende instanties van de stad zijn aanwezig geweest. Vervolgens is een lezing gegeven door Prof.dr.ir. Fred Kreuger over de geschiedenis van de Vrijmetselarij in Delft.

Inwijding van een kandidaat

Bomvol was het deze avond, mede dankzij de visiterende broeders van de Amsterdamse loge “Nos Vinxit Libertas”, de Dordtse loge “La Flamboyante”, de Leidse loge “L’Age d’Or” en de Tielse loge “De Edelmoedigheid”. En het was ook een unieke avond, want de Grootmeester, Diederik van Rossum, was ook aanwezig! De mooie herinneringen aan de installatie van Erasmus in Bangkok werden toen ook opgehaald, tijdens het uitstekende Thaise broedermaal dat geserveerd werd na afloop.

Inwijding van een kandidaat

Een mooie avond was het, met goed gevulde kolommen (37 broeders in totaal), waartussen een grote delegatie van de Haagse loges “Hiram Abiff” en “Groot Nederland” en de Rotterdamse loges “De Drie Kolommen” en “Tamarisk”. Daarbij mochten we rekenen op de aanwezigheid van de vertegenwoordiger van onze regio in het Hoofdbestuur en de voormalige Grootmeester van de Orde. Het werd laat in de Zevende Graad, sommigen gingen pas om 2 uur naar huis…

Opvoering van het Engelstalige Meestersritueel

Opvoering van het Engelstalige Meestersritueel

Onze Boliviaanse gezel werd op deze avond tot meester verheven door middel van het Engelstalige Meestersritueel van de Orde. De Voorzittend Meester heeft hiertoe besloten, daar de gezel de Nederlanse taal onvoldoende beheerst om het ritueel naar behoren te kunnen beleven. Het was ons een eer om op deze avond de Voorzittend Meester van de Rotterdamse loge “Concord” op bezoek te mogen ontvangen.

Installatie van Loge Erasmus in Bangkok

Het is gelukt! Na een lange voorbereiding zijn we de moederloge van “Erasmus” No. 297, Oosten Bangkok. Voor deze gelegenheid zijn de voorzittend meester en andere twee broeders van Silentium naar Thailand afgereisd om daar meer dan honderd broeders uit vele windstreken te ontmoeten. Strakke opvoering van het installatieritueel door het Hoofdbestuur! Merkwaardig: het live orkest dat van achter een gordijn de muziek verzorgde tijdens de ceremonie (zoals in de tijd van Mozart) en de Engelse broeder die zich zenuwachtig maakte aan de aanwezigheid van vrouwen bij de cameraploeg van de IKON die de voorbereidingen vastlegde. Na afloop van de ceremonie volgde traditiegetrouw een tafelloge. Na zeven gangen uit verschillede keukens was het tijd voor het overhandigen van schenken. Silentium heeft, als loge van kennisstad Delft, eerst een versie van de ‘Delftse Bijbel’ op microfiche geschonken maar vervolgens toch een fraaie reproductie van deze bijbel uit 1477, het eerste gedrukte handgezette boek met loden letters in Nederland.